Gayrimenkul Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Konut, Ticari, Turizm, Tarım alanlarına konu olan gayrimenkul alımında dikkat edilmesi gereken hususlar.

Gayrimenkul satın alırken bireyler açısında doğru yatırımın yapılabilmesi için gayrimenkulün yasal, hukuki ve fiziki oluşumlarına etken olan tüm verilere doğru kaynaklardan ulaşılması ve analiz edilmesi oldukça büyük bir önem teşkil etmektedir.

ONCESOR.NET Ekibi olarak sizlere gayrimenkulün tüm oluşumlarına etken olan analiz kriterlerini sizlerle paylaşarak daha bilinçli bir kitle oluşmasını ve bilinmeyen gerçekler konusunda farkındalık yaratılmasını hedefliyoruz.

Konut, arsa, tarla vb. konularda yeterli bilgisi olmayan pek çok yatırımcı bilgi eksikliği ile gerçekleştirdiği yatırımlardan zarar görebilmektedir.  Gerçekleşen zarar sadece yatırım bedeli değil sizi manevi yönden de etkileyen olumsuz durumların oluşmasına zemin oluşturabilmektedir. Bu durumlardan bazıları gayrimenkulünüzü satamamanıza, tasarruf haklarınızın kısıtlanmasına, kamulaştırma yada farklı sebeplerden dolayı zorunlu devrine neden olabilmektedir.  

Finans Kuruluşlarından kredili satış yapılması durumunda mutlaka Gayrimenkul Değerleme Raporu ( Gayrimenkul Ekspertiz Raporu) hazırlanması zorunludur.  Gayrimenkul Değerleme Raporu’nun yapılmasının temel nedeni teminat değerine etki eden unsurların  ve güncel piyasa değerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilir.

Biliyoruz ki kredi talebi doğrultusunda hazırlanan Gayrimenkul Ekspertiz Raporlarında ,teminat değerine olumsuz etki eden bir çok unsura rastlanmaktadır.  Bu etkenler Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı tarafından Uluslararası Gayrimenkul Değerleme Standartları esas alınarak yapılan incelemeler ve analizler doğrultusunda tespit edilebilmektedir .

Bazı durumlarda, yapılan inceleme ve analizlerle tespit edilen olumsuz etkenler, teminat değerini düşürmekte ya da tamamen ortadan kaldırabilmektedir.  Ne yazık ki karşılaştığımız bu durumlarda ilgili finans kuruluşu tarafından krediye uygunluk onayı verilmeyen müşteri sayısı azımsanmayacak kadar yüksektir.

TUİK verilerini incelediğimizde 2014 yılından bugüne sadece Konut Satışları ele alındığında ipoteksiz ( Krediye konu olmayan ) satış oranı %60 oranında olduğunu görüyoruz. Bu oran diğer nitelikteki gayrimenkullerde (ticari, sanayi, turizm, tarım vb. ) çok daha yüksek seviyelerdedir.

ONCESOR.NET  Gayrimenkul almadan önce sağlıklı bir yatırım yapılması, olası risklerin tespit edilmesi, alacağınız taşınmazın özelliklerini daha iyi tanımanız için Gayrimenkul Değerleme Raporu’nda yer alan tüm analiz kriterlerini sizlere sunarak, daha bilinçli yatırım yapmanıza olanak sağlamaktadır.

 

Son Eklenenler

TALEP OLUŞTUR